Πέντε ρήματα για το βιβλίο

Διαβάζω βιβλία για να κατακτήσω το χρόνο. Διαβάζοντας, το παρελθόν µού φαίνεται γνωστό, το παρόν οικείο, το µέλλον φιλικό και προσιτό. Καταρρίπτω όρια και φραγµούς, σύνορα και προθεσµίες, απαγορεύσεις και φόβους. Η φαντασία διαστέλλεται, ο κόσµος γίνεται άπειρος ή µικρός ανάλογα µε το κέφι µου. Όταν όλα σήµερα ελέγχονται και προκαθορίζονται, µονάχα το διάβασµα µου επιτρέπει την ελευθερία. Διαβάζω άρα είµαι ελεύθερος.

Αγοράζω βιβλία για να κάνω δικό µου τον κόσµο. Τον κόσµο των ιδεών, των µύθων, της επιστήµης, του ονείρου. Μέσα από τις τυπωµένες σελίδες νιώθω να ορίζω καλύτερα τον γύρω χώρο, την οικουµένη, ολόκληρο το σύµπαν. Αγοράζοντας βιβλία, πλουτίζω σε εµπειρίες και ευαισθησία, γίνοµαισυµµέτοχος στο παγκόσµιο αγαθό της γνώσης.

Χαρίζω βιβλία στο όνοµα της αγάπης. Με µια ποιητική συλλογή εγκαινιάζω έναν έρωτα, µε ένα µυθιστόρηµα σφραγίζω µια φιλία χρόνων, κάνοντας δώρο ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει, δίνω στον άλλο να καταλάβει τα ιδιαίτερα αισθήµατα που τρέφω γι’ αυτόν. Με βιβλία συνοδεύω τα «Χρόνια Πολλά», το «Καλορίζικος», το «Nα µας ζήσει», τα «Συγχαρητήρια».

Δανείζω και δανείζοµαι βιβλία γιατί έτσι αποκτούν πνοή ζωής. Αλλάζουν χέρια, δραπετεύουν από τα ράφια, παλιώνουν χρήσιµα οι σελίδες τους, κυοφορούν γνώσεις και απόλαυση. Τα βιβλία δεν έχουν σπίτι δικό τους και κατοικία. Οι βιβλιοθήκες, ατοµικές ή δηµόσιες, είναι µονάχα η στάση που κάνουν για να ξεκουραστούν στο άχρονο ταξίδι της επίγειας ζωής τους.

Γράφω βιβλία για να ζήσω. Ερµηνεύω µε τον δικό µου τρόπο τα περασµένα, βλέπω µε µάτι αλλιώτικο ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται, ψυχανεµίζοµαι λίγα απ’ όσα η ζωή µου δεν θα προφτάσει. Γράφω γιατί έχω την αυταπάτη πως είµαι ένας µικρός θεός: παίρνω αφορµή από το τίποτα και ανασταίνω ζωές, πιάνω στα χέρια µου µολύβι και στήνω ένα χάρτινο σύµπαν αληθινό. Γράφω γιατί µονάχα έτσι υπάρχω.

Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας,

[από το σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας, Α’ Γυμνασίου]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *